Ženski kondom in kako ga uporabljati

Ženski kondom in kako ga uporabljati

Ženski kondom in kako ga uporabljati

Ženski kondom je tanka gumijasta cevka, ki ima na obeh koncih poliuretanski obroček. Odprt je le en del kondoma, obroček na drugem koncu pa je tam predvsem zato, da je kondom lažje vstaviti in da med spolnim odnosom ne izpade. Moški ejakulira v kondom, ki spermi prepreči vstop do ženskih razmnoževalnih organov. Ženski kondom je narejen in poliuretana (včasih pa iz lateksa), ki skupaj s premazom iz spermicida velja za zelo učinkovito sredstvo proti nosečnosti in širjenju SPB.

Za razliko od lateksa na katerega so nekateri alergični je poliuretan primeren za vse, poleg tega pa je pri preprečevanju nosečnosti in širjenju SPB vsaj tako učinkovit kot lateks.

Mnogim ženskam se zdi poliuretan tudi bolj prijeten, saj je lateks na molekularni stopnji precej grob, zato lahko kljub temu, da  na lateks dodamo lubrikant ob pogosti uporabi vseeno vnetje. Poliuretan je po občutku veliko bolj gladek, zmanjša pa tudi vnetje občutljivega tkiva.

Učinkovitost

Če ženske kondome uporabljamo pravilno, pri preprečevanju nosečnosti nudijo približno 95% učinkovitost, če pa jih uporabimo skupaj s spermicidom, se njihova učinkovitost poveča na skoraj 100%. Kondomi nudijo tudi enkratno zaščito pred spolno prenosljivimi boleznimi.

Kako uporabljati ženski kondom?

Pred uporabo kondoma vedno preverite datum uporabe. Kondoma nikoli ne shranjujte na vročem ter zaprtem prostoru in ga ne izpostavljajte sončni svetlobi. Da bi kondom pravilno vstavili, stisnite obroček na zaprtem koncu kondoma ter kondom potisnite tako globoko v nožnico, kot je le možno. Bodite pozorni na to, da odprt konec kondoma iz nožnice visi vsaj za 2 cm in pol. Za pravilno uporabo si vedno preberite navodila na embalaži. Ko je kondom enkrat pravilno vstavljen, ga ženska v sebi ne bi smela čutiti.

Za odstranitev kondoma naj ženska prime izpostavljeni del kondoma ter ga rahlo zavrti in izvleče. Kondom je potrebno zavrteti zato da preprečimo izlitje sperme.

Nasveti za uporabo ženskega kondoma

  • Kondoma nikoli ne uporabite več kot enkrat.
  • Za učinkovito zaščito pred SPB vedno uporabite kondom iz poliuretana ali lateksa.
  • Kondomi z lubrikantom imajo manj možnosti raztrganin med spolnim odnosom.
  • Vedno uporabite lubrikant na vodni osnovi.
  • Kondomi brez lubrikanta so primerni za oralni seks.

Slabosti pri uporabi ženskega kondoma

  • Majhna slabost kondoma leži v dejstvu, da moramo našo predigro prekiniti, zato da si ga lahko nadenemo.
  • Lubrikanti na oljni osnovi, kot npr. naftni in jedljivi, lahko oslabijo učinkovitost kondoma iz lateksa. Če želite med spolnim odnosom uporabiti lubrikant, pazite, da boste izbrali takšnega na vodni osnovi.