Keglove vaje z vaginalnimi kroglicami: kako jih pravilno izvajati

Keglove vaje z vaginalnimi kroglicami: kako jih pravilno izvajati

Keglove vaje z vaginalnimi kroglicami: kako jih pravilno izvajati

Vaje za utrditev mišic medeničnega dna oz. keglove vaje, kot jim pogosto pravijo, so najboljši način za zdravo, čvrsto in tesno nožnico, ki ne omogoča le upočasnjenega staranja vagine, temveč tudi za izjemne spolne odnose, ki bodo godili obema partnerjema. V nadaljevanju vam tako poklanjamo nekaj nasvetov z upoštevanjem katerih nam boste gotovo hvaležni tudi na stara leta.

Kaj je PC mišica?

Vaje, ki so poimenovane po Dr. Keglu, mojstru, ki jih je razvil, lahko uporabljate kot sredstvo za okrepitev mišic pubococcygeus (PC mišic). Omenjene mišice imajo tako moški kot ženske, vendar pa so pri ženskih predstavnicah namenjene podpori naslednjih organov: sečnice, mehurja, maternice, vagine in danke, pri moških pa: sečnice, mehurja, penisa in danke. Ker je PC mišica vpletena tako pri orgazmu kot pri ejakulaciji, lahko tovrstne vaje v primeru, da jih izvajamo redno, pomagajo odpraviti impotenco in težave z uriniranjem. Keglovih vaj se lahko nauči in jih uporablja prav vsak ter tako sčasoma uvidi njihove prednosti.

Med izvajanjem keglovih vaj ne smete pozabiti na zabavo. Vaje lahko priredite svojemu urniku; poučite se o stvareh, ki so vam všeč in nato vanje vključite še svojega partnerja. Za kar najboljše in najhitrejše rezultate morate vaje izvajati vsak dan. Mišice se ne bodo okrepile kar čez noč, vendar pa boste v primeru rednih vaj spremembe lahko opazili že po približno treh tednih.

Kje je PC mišica?

PC mišica je tista, ki jo skrčite takrat ko urinirate pa tega ne želite. Ko boste naslednjič urinirali, se skušajte sredi toka ustaviti in to brez, da bi uporabili svoje prste. Vedite, da se Keglovih vaj sicer ne izvaja med uriniranjem.

Vaje za krepitev PC mišice

Keglove vaje lahko izvajate kjerkoli in kadarkoli, vse dokler ste pri miru. Ker se medtem ko jih izvajate prav nič ne potite in se pri njih ne naprezate,  jih lahko izvajate celo med poslovnim sestankom. Za njihovo izvajanje skušajte najti primeren čas in kraj, saj se jim boste veliko lažje privadili, če bodo postale kar del vaše rutine.

Zakaj so keglove vaje dobre?

 • Z njimi je lažje priti do vrhunca.
 • Orgazmi so bolj intenzivni.
 • Povečana občutljivost vagine ter okrepljeno spolno zadovoljstvo.
 • Manjše tveganje inkontinence (t.j. nesposobnost zadrževanja uriniranja).
 • Lažji porod ter hitrejše celjenje vaginalnih mišic po rojstvu.
 • Boljši seks za moškega partnerja, saj se lahko tako z mišicami bolj oprimete njegovega penisa.
 • Močnejše erekcije.
 • Bolj intenzivni orgazmi.
 • Povečana moč ejakulacije.
 • Manjše tveganje impotence.

Pravilno izvajanje keglovih vaj

Kot pri vseh drugih vajah, morate tudi pri Keglovih paziti, da jih izvajate pravilno ter vključite točno določene mišice, saj boste lahko le tako kar najhitreje dosegli najboljše rezultate. Med izvajanjem Keglovih vaj ne smete krčiti zgornjih mišic noge, niti mišic zadnjice ali trebuha. Edina mišica, ki se mora krčiti je PC mišica. Če se bo poleg vaše PC mišice morda na začetku pokrčil tudi anus, ne skrbite, saj je na začetku ti dve mišici težko pokrčiti ločeno, ko pa boste naredili nekaj ponovitev, bi morali te težave popolnoma odpraviti.

Zna se zgoditi, da boste med izvajanjem vaj dobili glavobol, kar je znak prevelik napetosti v prsnih mišicah in morda tudi zadrževanja sape – dihajte globoko in počasi. Če se med izvajanjem vaj utrudite ali pa vas začneta boleti trebuh ali hrbet, potem a) se preveč trudite in b) uporabljate tudi trebušne mišice. Če začutite kakršnokoli bolečino, se o zadevi posvetujte z zdravnikom. Bolečine običajno nakazujejo na to, da tehnike ne izvajate pravilno, kar boste lahko s pomočjo ustreznega zdravnika uspešno odpravili ali pa vsaj izvedeli, če je morebiti narobe kaj drugega.

Nasveti za uspešno izvajanje keglovih vaj

 1. Če niste prepričani kje točno se nahajajo medenične mišice, skušajte med uriniranjem ustaviti tok urina. Tako, pa ste jih našli!
 2. Pred izvajanjem keglovih vaj izpraznite svoj mehur, saj lahko sicer izkusite nekaj bolečine ali celo nehote izpustite urin.
 3. Med izvajanjem vaj ne zadržujte sape in ne stiskajte trebuha ali zadnjice.
 4. Če vas bosta po koncu vaj bolela hrbet ali trebuh, vaj ne izvajate pravilno.
 5. Vaje lahko izvajate v sede ali leže na hrbtu, vendar naj bodo leže vaše roke ob telesu, kolena pa dvignjena in pokrčena ter stisnjena skupaj. Za lažje izvajanje keglovih vaj in postopno povečevanje težavnosti si v sex shopu izberite primerne vaginalne kroglice.
 6. V nožnico vstavite izbrane vaginalne kroglice. Če so nekoliko večje, lahko predel nožnice najprej namažete z lubrikantom na vodni osnovi. Obsežen izbor lubrikantov na vodni osnovi ima v ponudbi tudi naša erotična trgovina.
 7. Mišice medeničnega dna na začetku stisnite le za 2-3 sekunde. Sčasoma lahko preidete na 5 sekund, nato pa celo na več.
 8. Po 2-3 sekundnem stisku naj vaše mišice 10 sekund počivajo, nato naredite ponovitev.
 9. Vajo ponovite desetkrat in to smatrajte kot en niz keglovih vaj.
 10. Set lahko ponovite 3-4 x na dan, nikakor pa ne večkrat.
 11. Postopoma napredujte do stiskanja mišic za 10 sekund skupaj, nato pa se držite omenjene številke in je ne prekoračite, saj zato ni razloga.
 12. Če želite, da bi bile vaje uspešne, jih izvajajte 3-4 x dnevno, vsak dan.
 13. Priporočenega števila keglovih vaj ne presegajte, saj lahko to pripelje do težav z mehurjem ali črevesjem.
 14. Keglovih vaj ne izvajajte med uriniranjem, saj lahko večkratna ponovitev omenjenega pripelje do urinarne inkontinence.
 15. V primeru rednega izvajanja vaj lahko opazne rezultate pričakujete v roku dveh mesecev in več.