Menopavza: kako spet do želje po seksu?

Menopavza: kako spet do želje po seksu?

Menopavza: kako spet do želje po seksu?

Vročinski oblivi, nočno potenje, neredna menstruacija, izguba spolne sle, vaginalna suhost? Če vam je karkoli izmed naštetega morda znano, ste (ali morda vaša partnerica ali prijateljica) vstopili v obdobje menopavze. Menopavza nakazuje na konec obdobja plodnosti in je definirana kot zadnja menstruacija v življenju ženske, ki jo potrdijo šele po izostanku 12 zaporednih menstruacij. Običajno se pojavi pri ženskah nad 50. letom starosti in traja več let, vključujoč številne faze in zajemajoč različne znake in simptome, ki na začetek menopavze nakazujejo več let pred njenim viškom.

Faze menopavze

  • Predmenopavza: leta med prvo menstruacijo in menopavzo
  • Menopavza: zadnja menstruacija, ki jo potrdi 12 zaporednih izostankov menstruacije.
  • Perimenopavza: faza s katero je večina žensk najbolje seznanjenih, saj vključuje fizične simptome, ki jih povezujemo z menopavzo. Omenjeno obdobje je znano kot prehodna faza, ki se pojavi pred in po menopavzi ter traja šest let ali več, konča pa se leto dni po nastopu zadnje menstruacije. V tem obdobju pride do nepredvidljivih sprememb v ravni estrogena in drugih hormonov, ki povzročijo nelagodne simptome, ki jih izkusijo mnoge ženske.
  • Postmenopavza: ženska naj bi v obdobje menopavze vstopila po preteku enega leta brez nastopa menstruacije.

Znaki in simptomi menopavze

Prenehanje mesečnega perila in pojav mnogih novih stvari! Simptome menopavze izkusi 70% žensk, ki se bliža omenjenemu obdobju, vendar pa imajo na nekatere ženske simptomi tako malo vpliva, da jih slednje sploh ne opazijo. Med simptome perimenopavze/menopavze spadajo vročinski oblivi, nočno potenje, neredne menstruacije, izguba spolne sle in vaginalna suhost. Drugi simptomi vključujejo še manjšo željo po spolnosti, tesnobo, izgubo las, težave s spanjem, koncentracijo in s spominom, vrtoglavico, povečano težo, tesnobo, razdražljivost in depresijo. Nekatere ženske izkusijo tudi razne bolečine v prsih, sklepih, glavobole, srbečico, težave s prebavo in simptome, povezane z osteoporozo. Nastop menopavze lahko preverite tudi s pomočjo preprostega testa.

Kako na vse skupaj vpliva estrogen?

Deklice se rodijo s tolikšnim številom jajčecev, kot jih bodo imele v celotnem življenju. Jajčniki začnejo z leti delovati počasneje, proizvajati in izločati manj jajčec in manj hormona estrogena, progesterona in testosterona. Estrogen je neverjetno pomemben hormon, ki vpliva na mnoge dele telesa, vključujoč reproduktivni sistem in vagino, na uporabo in skladiščenje kalcija v kosteh in na vzdrževanje stopnje holesterola v krvi. Manjša proizvodnja estrogena naj bi povzročala tudi veliko simptomov, ki jih povezujejo z menopavzo. Pri nekaterih ženskah je upad hormona postopen, pri drugih pa nenaden in nepredvidljiv, zaradi česar so lahko simptomi pri ženskah blažji ali resnejši.

Zakaj ji ni več do seksa?

Upad proizvajanje testosterona in manjša stopnja estrogena lahko pri nekaterih ženskah med obdobjem perimenopavze in postmenipavze povzročita tudi upad spolne sle. Nizka stopnja estrogena povzroči tudi zmanjšan dotok krvi do vagine, kar vpliva na vaginalno vlažnost in nekaterim ženskam med spolnim odnosom povzroča bolečine. K večji spolni sli lahko pripomore dalj časa trajajoča predigra, masturbacija, erotična masaža, uporaba filmov za odrasle, erotičnih igračk ali kakšne druge oblike draženja.
K boljši spolnosti lahko pripomore tudi uporaba lubrikantov na vodni osnovi, ki bodo pripomogli k dodatni vlažnosti. Po drugi strani vas lahko potolažimo, saj so nekatere ženske povedale, da se je njihova spolna sla ob vstopu v omenjeno obdobje le še okrepila. Slednje je morda posledica odsotnosti skrbi glede nenačrtovane nosečnosti ali pa vstop v življenjsko obdobje brez stresa, povezanega z manjšo odgovornostjo, ki je posledica manjšega števila družinskih članov.

Kako jo pripraviti, da si bo želela seksa?

Z nadležnimi simptomi menopavze lahko opravimo z redno aktivnostjo, s spremembo prehrane in z izdelki za vzburjenje.

  • Prehrana
Veliko internetnih virov govori o povečanju teže, ki naj bi bila posledica prehrane in menopavze, vendar pa dokazi kažejo, da lahko prehrana resnično omili določene nelagodne simptome, kot so vročinski oblivi, razdražljivost, glavoboli, slabost in nočno potenje. Priporočila vključujejo uživanje večje količine sojinih izdelkov, sadja in zelenjave, fižola in stročnic, hrane, bogate s kalcijem, maščobnih kislin (ki se nahajajo v ribah in olivnem olju) in lanenih semen, ter izogibanje zelo sladki in mastni hrani.
  • Športna aktivnost

Študije kažejo, da redna športna aktivnost žensk v menopavzi izboljša umsko in fizično zdravje ter zmanjša simptome tesnobe, nespečnosti in nočnega potenja.

  • Izdelki za vzburjenje

V sex shopu lahko kupite mnogo izdelkov za vzburjenje, ki lahko pomagajo k izboljšanju marsikaterih simptomov menopavze: tabletka za dvig libida, lubrikanti za vlažnost nožnice, afrodiziaki za dvig njenega poželenja, kreme in geli za draženje klitorisa itd. Preglejte ponudbo v naši spletni erotični trgovini in zagotovo boste našli nekaj kar bo ustrezalo vašim željam in potrebam.