Kaj je BDSM in kako se ga lotiti?

Kaj je BDSM in kako se ga lotiti?

Kaj je BDSM in kako se ga lotiti?

Ko je govora o seksu, je odločitev o tem kakšnega dojemamo kot slabega in kakšnega kot dobrega povsem subjektivna odločitev, vendar pa lahko iz tega vseeno sklenemo, da v primeru, ko dober seks povezujemo s telesnim stanjem, BDSM vsekakor povezujemo s psihičnim. Pa ne v smislu, da je s slednjim karkoli narobe, temveč da je BDSM pravzaprav psihološki izkaz ljubezni, ki ga s seksom lahko povežemo ali pa popolnoma ločimo.

Se vam to zdi nekoliko begajoče? Tako je tudi prav, saj je že samo razmerje med seksom in BDSM-jem zelo zapleteno, slednje pa se za še posebej resnično izkaže v primeru, da ste na področju prevezovanja šele začetnik. In v takšnih trenutkih je pomembno povedati, da je glavno in najpomembnejše pravilo BDSM-ja zaupanje.

Kaj je BDSM?

No, pa za začetek pojasnimo sam izraz. Sicer obstaja več interpretacij omenjenih kratic, vendar pa ni prav nobena vklesana v kamen. Frazo boste najbolje razumeli, če nanjo pomislite kot na mešanico različnih pomenov, ki družno tvorijo neko smiselno celoto: B in D enačimo z izrazoma bondage (prevezovanje) in disciplino, D in S z dominantnostjo in podrejenostjo (submission), S in M pa s sadizmom in mazohizmom.

Zakaj je pomemben?

Za to, da se nekomu podredimo je potrebno dominantni osebi izkazati veliko zaupanja – da ne omenjamo poguma in samozavesti. S podrejanjem lahko tako partnerju sporočimo, da mu zaupamo in da od njega pričakujemo, da slednjega ne bo izrabil v našo škodo. Pa da ne boste mislili, da je za dominantnega partnerja vse rožnato; tudi sprejem nekogaršnje podreditve je dobra vaja v zaupanju, saj s tem pride tudi odgovornost, ki jo partner nosi, ker ve, da ga podrejeni tako zelo spoštuje, da mu je pripravljen zaupati tudi z lastnim življenjem pa če se to sliši še tako groteskno. Pri pravem BDSM-ju v nasprotju z mišljenjem mnogih ne gre za zahtevanje podreditve, temveč za trud, ki ga oba vložita v to, da s svojimi dejanji poplačata zaupanje, ki si ga medsebojno izkazujeta. 

BDSM in zaupanje

Če sami niste v takšnem razmerju, verjetno mislite, da sta partnerja v njem precej neenakopravna, vendar pa je resnica ravno nasprotna. Dom/-ina in podrejeni imata v BDSM razmerju pravzaprav enakovredno vlogo, saj se drug na drugega opirata v enaki meri.

Tukaj pride na vrsto zaupanje. S slednjim sta ljubimca namreč popolnoma uravnotežena, v primeru, da kdorkoli v paru prestopi mejo pa se lahko razmerje kaj hitro spremeni v nasilnega, kar pomeni, da razmerje trpi tudi za pomanjkanjem spoštovanja.

BDSM je dialog

BDSM je ne glede na dinamiko v razmerju predvsem dejavnost, ki temelji na neskončnem dialogu med obema udeležencema in s tem mislimo tako na verbalno kot tudi na neverbalno komuniciranje med njima. Kot si lahko mislite, iz tega sledi, da boljša, ko je komunikacija, boljši je tudi seks, saj so čustva v BDSM razmerju veliko intenzivnejša od tistih v običajnem.

V razmislek

Če želite stopiti po poti BDSM-ja, ne skrbite, saj je bilo v ta namen napisanih že veliko vodičev, vendar pa se med svojim potovanjem vedno zavedajte, da so spoštovanje, upoštevanje želja in posluh za vaše misli tisto, kar bo običajno razmerje spremenilo v nadpovprečnega.