Reklamacije in vračila

Pravica do odstopa potrošnika od pogodbe

Potrošnik (oznaka zadeva izključno fizične osebe, ki izdelke pridobijo z namenom, ki se ne tiče njihove pridobitne dejavnosti) ima pravico, da v 14 dneh od prevzema artiklov prodajalcu sporoči, da odstopa od pogodbe. Pri tem mu ni treba navesti razloga za svojo odločitev. Rok se začne šteti en (1) dan po datumu prevzema artiklov.

Potrošnik lahko odstop od pogodbe sporoči na e-naslov prodajalca, ki se glasi info@skrivnosti.com ali na telefonsko številko 041 68 57 57. V primeru odstopa od pogodbe, potrošnik prejeti artikel vrne v obliki priporočene poštne pošiljke v skladišče podjetja Spletna fuzija d.o.o., Podsvetija 22, 1351 Brezovica pri Ljubljani, ali ga osebno prinese na omenjen naslov. Spletna duzija d.o.o. NE SPREJEMA vračil, ki so poslana z odkupninsko pošiljko.

Potrošnik mora artikel vrniti prodajalcu nepoškodovan in v nespremenjeni količini, razen v primerih, če je artikel uničen, pokvarjen, izgubljen ali se je njegova količina zmanjšala, ne da bi bil za to kriv potrošnik. Potrošnik artiklov NE SME uporabljati do odstopa od pogodbe in sme ogled in preizkus artiklov opraviti le v obsegu, ki je nujno potreben za ugotovitev dejanskega stanja. V primeru, da je zmanjšanje posledica ravnanja, ki ni nujno potrebno za ugotovitev narave, lastnosti in delovanja blaga, je potrošnik v celoti odgovoren za zmanjšanje vrednosti blaga. 

Edini strošek, ki v zvezi z odstopom od pogodbe bremeni potrošnika, je strošek vračila artiklov (ki se v primeru pošiljanja obračunava po ceniku dostavne službe). Artikel je potrebno vrniti prodajalcu najkasneje v roku 30 dni od poslanega sporočila o odstopu od pogodbe (nakupa).

Vračilo vrnjenih izdelkov  v roku za odstop od pogodbe s strani potrošnika se šteje kot sporočilo o odstopu od pogodbe. 

Potrošnik nima pravice do odstopa od pogodbe pri pogodbah, katerih predmet je artikel, ki je bil izdelan po natančnih navodilih potrošnika, ki je bilo prilagojeno njegovim osebnim potrebam, ki zaradi svoje narave ni primerno za vračilo, ki je hitro pokvarljivo ali kateremu je že potekel rok uporabe. Možnosti odstopa od pogodbe ni pri nakupu knjig ter avdio in video medijev, če je potrošnik odprl varnostni pečat.

Vračilo kupnine

Vračilo odkupnine bo izvedeno takoj, ko bo to mogoče, najkasneje pa v roku 14 dni od prejema sporočila o odstopu od pogodbe. Zaradi zagotavljanja točnosti in pravočasnosti vračila ter zagotavljanja evidence o plačilih, se vračilo kupnine kupcu izvede izključno z nakazilom na njegov transakcijski račun. Vračilo plačila v gotovini NI MOGOČE.

Pri odstopu od pogodbe, pri kateri je bil izkoriščen bonus, koda za popust ali promocijska koda, se ta sredstva upoštevajo kot popust in se uporabniku ne vrnejo, na transakcijski račun stranke pa se vrne le vplačani znesek. V primerih plačila z darilnimi boni, se slednji upošteva kot plačilno sredstvo in se stranki vrne kot darilni bon, dodatno vplačan znesek pa se vrne na TRR stranke.

V primeru uveljavljanja garancije in stvarnih napak, je pravica do vračila kupnine natančneje določena v Zakonu o varstvu potrošnikov.

Garancija

Garancija na artiklih velja, če je tako navedeno na garancijskem listu ali na računu. Garancija je veljavna ob upoštevanju navodil na garancijskem listu ter ob predložitvi računa. Garancijski roki so navedeni na garancijskih listih, an spletni strani ali na računu. Če informacije o garanciji ni na nobenem izmed navedenih virov, artikel nima garancije.

Stvarna napaka

Stvarna napaka je prisotna v primerih, če izpolnjuje naslednje kriterije:

  • artikel nima lastnosti, ki so potrebne za njegovo normalno rabo ali za promet
  • artikel nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana oziroma bi mu morala biti znana
  • artikel nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane
  • je prodajalec izročil artikel, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.

Ustreznost artikla se preverja s pomočjo drugega, brezhibnega artikla enake vrste, ter z izjavami proizvajalca oziroma navedbami na samem artiklu.

Uveljavljanje stvarne napake

Kupec mora o morebitni stvarni napaki skupaj z natančnim opisom le-te v zakonsko določenem roku obvestiti podjetje Spletna fuzija d.o.o. in hkrati omogočiti pregled artikla. Pravica do uveljavljanja stvarne napake na artiklu je natančneje določena v Zakonu o varstvu potrošnikov.

Kupec je dolžan artikel, ki ga je prodajalcu izročil v garancijsko ali drugo obravnavo, prevzeti po zaključku obravnave. Za prevzem artikla je določeno prodajno mesto, na katerem ga je za namene garancije ali uveljavljanja stvarne napake osebno izročil prodajalcu, v primeru, da ga je poslal po pošti, pa mu bo vrnjen na izbrani naslov za dostavo.

Prodajalec kupcu pošlje obvestilo o vrnitvi artikla iz obravnave ter ga pozove na prevzem atrikla. Kupec je dolžan artikel prevzeti v roku 14 dni od dneva obvestila. Če kupec artikla ne prevzame v navedenem roku, se artikel izroči v hrambo prodajalcu v skladišče podjetja Spletna fuzija d.o.o., Podsvetija 22, 1351 Brezovica pri Ljubljani. Prodajalec hrani artikel v lastnem skladišču do poteka 6 mesecev od dneva obvestila. Prodajalec ima za to obdobje pravico do povračila vseh stroškov skladiščenja (1 €/dan) ter pravico do povračila vseh za ohranitev artikla potrebnih stroškov.

Po poteku 6 mesecev od dneva obvestila lahko prodajalec artikel proda prek spletne trgovine Skrivnosti.com in po odbitku prodajnih in ostalih stroškov prodajalca doseženi znesek kupnine nakaže kupcu. V primeru, da je vrednost artikla neznatna, ga lahko prodajalec podari v dobrodelne namene in v tem primeru kupcu ni dolžan nobenega vračila.