Kako uporabiti kondom?

Kako uporabiti kondom?

Kako uporabiti kondom?

Na kondome velikokrat bolj gledamo kot na nujno zlo kot na čuten erotični pripomoček, pa čeprav to ni ravno pošteno. Obstaja namreč nešteto razlogov, zaradi katerih je kondome dobro uporabljati, ne le zaradi zaščite pred spolno prenosljivimi boleznimi, temveč tudi zato ker je lahko njihova uporaba v spalnici zelo zabavna.

Kaj je kondom?

Kondom je tanka plast gume, ki jo pred spolnim odnosom nadenemo na moški penis in je osnovno orožje v kampanji, namenjeni spodbujanju varnega seksa. Med spolnim odnosom moški ejakulira v kondom ter tako prepreči vstop sperme v nožnico, anus ali usta.

Večina kondomov, ki jih ponujajo sex shopi je narejenih iz lateksa, obstajajo pa tudi nekoliko dražji kondomi iz poliuretana. Tako lateks kot poliuretan veljata kot izredno učinkoviti sredstvi, ki ščitita pred nosečnostjo in spolno prenosljivimi boleznimi (SPB). Nekateri kondomi so narejeni iz živalskih črev, vendar so slednji manj učinkoviti pri preprečevanju bolezni. Kondomi iz lateksa in poliuretana so tako najbolj priporočljiva oblika zaščite pred nosečnostjo in SPB.

Učinkovitost

Če kondome uporabljamo pravilno, pri preprečevanju nosečnosti zagotavljajo približno 90% učinkovitost, ker pa jih velika večina žal ne uporablja pravilno pa njihova resnična učinkovitost znaša le okoli 80%.

Kako se uporablja kondom?

Pred uporabo kondoma morate vedno preveriti datum na embalaži. Kondoma nikoli ne shranjujte na vročem ter zaprtem mestu (npr. v denarnici), prav tako pa ga ne izpostavljajte sončni svetlobi. Pred uporabo stisnite in držite konico kondoma, da iz njega iztisnete zrak in zagotovite dovolj prostora za napolnitev s spermo. Kondom nato zarolajte navzdol, proti korenu penisa. Nekaj materiala bo ostalo zvitega na korenu penisa, saj bo tako kondom po ejakulaciji lažje odstraniti. Pazite, da z nohti ali nakitom ne poškodujete ali strgate kondoma. Po orgazmu mora moški med izvlečenjem kondoma iz vagine ali anusa trdno držati za koren kondoma, da se ta ne sname. Ko je penis enkrat zunaj nožnice, ga lahko varno odstranite.

Zapomnite si sledeče:

 • Kondoma nikoli ne uporabite več kot enkrat.
 • Za učinkovito zaščito pred SPB vedno uporabite kondom iz poliuretana ali lateksa.
 • Kondomi z lubrikantom imajo manj možnosti raztrganin med spolnim odnosom.
 • Vedno uporabite lubrikant na vodni osnovi.
 • Kondomi brez lubrikanta so primerni za oralni seks.
 • Embalaže ne smete odpirati z zobmi ali škarjami.
 • Konico kondoma pustite prosto, da preprečite raztrganine.

Slabosti kondoma

 • Majhna slabost kondoma leži v dejstvu, da moramo našo predigro prekiniti, zato da si ga lahko nadenemo.
 • Lubrikanti na oljni osnovi, kot npr. naftni in jedilni, lahko oslabijo učinkovitost kondoma iz lateksa. Če želite med spolnim odnosom uporabiti lubrikant, pazite, da boste v erotični trgovini izbrali takšnega na vodni osnovi.

Tehnike uporabe kondoma

 • Z obema rokama

Vaše roke so čudovit, otipni pripomoček s katerim imate lahko popoln nadzor nad užitkom ter intenzivnostjo vašega dotika. Natikanja kondoma se lahko lotite tako, da ste obrnjeni proti partnerju ali stojite za njim, nato pa mu kondom natikate zeloo počasi, pri tem pa skušate posnemati gibe, prisotne pri penetraciji v vagino ali pri masturbaciji z roko.

S palcem in kazalcem zgornje roke primite za vrh konice kondoma in ga prislonite na glavico penisa, s spodnjo pa kondom zadrsajte navzdol po dolžini penisa. Pri tem bodite pazljivi z nohti!

 • Z usti

Oralnega seksa ne mara le malo ljudi (oziroma ga vseeno izvajajo, čeprav ga ne marajo), zato se bomo pri tej točki oprli nanj. Kondom odprite in ga odvijte le toliko, da je pri zgornjem delu malce več prostora, nato pa si ga nežno položite na ustnice (tako da je konica kondoma znotraj vaših ust), ki ste jih prej oblikovali v obliko črke "o". Z jezikom nežno podprite sredino kondoma, ustnice pa uporabite za potiskanje robov kondoma na penis. Če želite, lahko za boljše drsenje uporabite tudi jedljiv lubrikant, vendar ga nikar na nanašajte pod kondom, temveč nanj!

Ta tehnika je precej zahtevna, zato je najprimernejša v trenutkih, ko si želita malce bolj navihanega, sproščenega ozračja. Kondom je namreč precej težko odviti in namestiti že z roko, kaj šele z usti, zato si lahko morda na začetku pomagate tako, da pred ustnice položite palec in kazalec ter kondom skušate natakniti z roko, z usti pa ji sledite.

 • S pomočjo prsi

Oprsje je predel, ki je lahko zaslužen za intenzivno erogeno stimulacijo, saj je že na pogled izredno privlačen ter partnerja tako premami vizualno, njegovo vzburjenje pa bo še večje, če se bo kondom nahajal blizu omenjenega območja.

Z zapestji svoje prsi potisnite skupaj in sicer tako, da se vaše roke srečajo na predelu zapestja. Z eno roko primite za vrh odprtega kondoma, z drugo pa za njegov rob, nato pa kondom zadrsajte na penis, pri tem pa naj ta zdrsne med vašimi prsmi. Vsekakor je dobra ideja, če pri tem uporabite malo lubrikanta na vodni osnovi, ki ga natrete na predel dekolteja, saj bo tako drsenje veliko lažje.

 • V igri

To tehniko je najbolje izvesti v vašem najljubšem seks položaju, kjer ste vi na vrhu, partner pa pod vami. Pri tem je potrebno opozoriti, da bo izvedba te tehnike od vas terjala malce več zbranosti in sposobnosti – morda bi partnerja zato raje zvezali?

Partner naj se uleže na hrbet, nato pa vrh kondoma nadenite na njegov penis le toliko, da se bo čvrsto obdržal na penisu. Kondom nato s pomočjo rok počasi odvijajte, pri tem pa naj rokam sledi tudi vaša nožnica. Omenjeni postopek izvajajte počasi, pri tem pa se lahko vmes sem in tja tudi ustavite in tako še okrepite intenzivnost draženja, ki ga bo on občutil med natikanjem kondoma.

 • Z njegovo pomočjo

Če dvomite o svojih sposobnostih učinkovitega natikanja ali to počnete prvič, prosite partnerja, naj vam pomaga. To lahko stori tako, da vodi vaše roke in vam pokaže kako močno prijeti penis, pri tem pa se lahko celo malce poigrata!