O piškotkih

Kaj so to piškotki?

Piškotki so male tekstovne datoteke, ki na našem strežniku prepoznajo vaš računalnik oz. drugo napravo, preko katere dostopate na našo spletno stran. Z vstopom na našo spletno stran je vašemu računalniku avtomatično dodeljen piškotek. Piškotki sier ne prepoznajo individualnega uporabnika ampak računalnik oz. drugo napravo, ki ste jo uporabili pri dostopu na naše spletno mesto. Shranjevanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporabljate. Sami lahko shranjevanje piškotkov po želji omejite ali onemogočite. 

Zakaj se uporablja piškotke?

Razlogov za uporabo piškotkov je več. Prvi razlog je ta, da  je lastnost piškotkov shranjevanje podatkov o stanju posamezne spletne strani. Naslednji razlog se skriva v pomoči piškotkov pri izvajanju različnih funkcij spletnih trgovin in drugih strani (npr. shranjevanje izbranih artiklov v košarici), pomagajo pri zbiranju raznih statistik o navadah spletnega uporabnika. Le s pomočjo piškotkov se lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani. Piškotki tako močno olajšajo delo obiskovalca in ponudnika določene spretne strani, saj slednji s pomočjo piškotkov obiskovalcu omogoči prikaz le zanj pomembne vsebine.

Nov zakon o elektronskih komunikacijah

Upravitelj spletne trgovine Skrivnosti.com je v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1-UPB1) zavezan k varovanju osebnih podatkov svojih uporabnikov.

Na strani uporabljamo piškotke, ki so navedeni v spodnji preglednici:

Ime piškotka Namen Čas piškotka Podjetje
_utma Statistika ogledov spletne strani 2 leti Google Analytics
_utmb Statistika ogledov spletne strani 30 minut Google Analytics
_utmc Statistika ogledov spletne strani do zaprtja brskalnika Google Analytics
_utmz Statistika ogledov spletne strani 6 mesecev Google Analytics
__zlcid Izboljšanje uporabniške izkušnje Časovno neomejen Zopim

Selektivno onemogočanje Google Analytics

Piškotke Google Analytics je mogoče onemogočiti tudi s pomočjo navodil, ki jih lahko preberete tukaj.