Vodič po materialih erotičnih igračk

Vodič po materialih erotičnih igračk

Vodič po materialih erotičnih igračk

Erotične igračke so narejene iz različnih materialov, zato je lahko izbira prave precej težka, sploh če ste na omenjenem področju še začetnik. Če boste vedeli točno kaj iščete, boste tako lahko poskrbeli za res čudovito izkušnjo. Poučite se o prednostih in slabostih najpogostejših materialov in si v sex shopu izberite igračko, ki bo najbolje ustrezala vašim potrebam.

Silikon

Igračke iz silikona so običajno zelo kakovostne, vzdržljive in deljive, vendar pa morate za te zelo iskane zadevice v erotičnih trgovinah odšteti malce več denarja. Silikon je priljubljen še zaradi cele vrste razlogov: igračke iz tovrstnega materiala so gladke, mehke in neporozne. Zadržijo lahko telesno temperaturo, zaradi česar lahko njihova uporaba poskrbi za edinstveno in prijetno izkušnjo. Zaradi svoje neporoznosti, si lahko igračke iz silikona zlahka delimo s partnerjem.

Silikon je tudi zelo lahko očistiti: lahko ga operemo z milom in vodo ali pa ga steriliziramo v vreli vodi. Igračke iz silikona lahko celo operemo v pomivalnem stroju (razen seveda silikonskih vibratorjev, ki vsebujejo elektronske delce). Silikon je mehak pa vendar močan material, ki ga lahko ob ustrezni skrbi uporabljamo zelo dolgo. Zaradi svojih hipoalergenih in nestrupenih značilnosti ter zaradi lahkega čiščenja je iz njega narejenih zelo veliko erotičnih igračk.

Guma/lateks

Guma je trdnejša kot silikon in je priljubljena predvsem zaradi svoje vsestranskosti in nizkih stroškov. Gumijaste spolne igračke so boljše od želatinastih, ker imajo precej milejši vonj, vendar pa so tudi trše, zaradi česar njihova uporaba poskrbi za precej manj realistično izkušnjo. Igračke iz gume so porozne, zato jih ne morete deliti s partnerjem, razen če med uporabo seveda uporabite kondom.

Če ste občutljivi na lateks, boste ob uporabi igračke iz gume skoraj zagotovo dobili alergično reakcijo. Tovrstne igračke se obrabijo hitreje kot igračke iz želatine ali silikona, vendar pa stanejo precej manj in nimajo neprijetnega vonja.

Plastika

Plastika je trda in neupogljiva, vendar pa vam bo skoraj zagotovo povšeči, če imate radi nekoliko trdnejše in močnejše vibracije. Jelly precej vibracij kar posrka, medtem ko jih plastika zadrži, zato slednje precej bolj intenzivne kot pri igračkah iz drugih materialov. Plastika je ravno zaradi navedenih razlogov zelo priljubljena izbira za klitoralne stimulatorje in vibratorje in ne toliko za igračke brez baterij. Zelo lahko jo je tudi očistiti.

Plastični vibratorji so primerni za neposredno klitoralno draženje in tudi tako za notranjo kot zunanjo stimulacijo. Očistite jih lahko zelo hitro in to le z uporabo mokre krpe, ki jo natrete z milom, z razkuževalcem ali pa z robčkom, natrtim z alkoholom. Ker večina plastičnih vibratorjev žal ni vodoodpornih, jih običajno ne smete čistiti pod tekočo vodo. Če si želite vibrator uporabljati tudi pod prho ali v kadi, si izberite raje vodoodporen vibrator.

Jelly

Igračke jelly so zelo priljubljene, ker so poceni, upogljive in so na voljo v različnih oblikah. Čeprav po občutku niso podobne pravi koži pa njihova upogljiva narava naredi svoje, zato se lahko z ustrezno količino lubrikanta z njimi zelo pozabavate. Dobite jih lahko v različnih oblikah in stilih ter jih zaradi njihove ugodne cene nakupite kar več.

Slaba stran tovrstnih igračk je njihov vonj in pa lepljivost. Ker so porozne, si jih (brez kondoma) ne smete izmenjavati s partnerjem (razen, če sta se oba testirala za SPB), čistite pa jih lahko le s toplo milnico. Pogosto tudi dražijo vagino.

Ob izpostavljenosti lubrikantu z ne-vodno osnovo ali alkoholu se lahko želatina razgradi, zato vedno uporabite lubrikant na vodni (in NE oljni) osnovi. Ob prevleki navzočnosti vlage lahko igračke iz želatine začnejo plesneti ali pa se na njih začnejo nabirati bakterije, zato jih morate hraniti na primernem mestu.

Real Skin

Real Skin je popolnoma nov material, ki se na trgu spolnih igračk, zaradi svoje podobnosti s pravo kožo, pojavlja čedalje pogosteje. Poznana je pod imeni cyberskin ali ultraskin in je najboljši približek videzu in občutku prave kože. Je zelo mehka, nelepljiva, poleg tega pa je tudi vizualno zelo privlačna. Njene prednosti žal odraža tudi njena cena.

Ker je material nu-skin porozen, morate igračke iz tovrstnega materiala pazljivo čistiti on skrbno slediti navodilom, ki so namenjena tudi čiščenju igračk iz materiala jelly. Nu-skin žal privlači tudi prah in kosme, zato boste morali za tovrstne igračke skrbeti precej pozorno in jih pazljivo hraniti, najbolje bo, če jih shranite kar v satenasto torbico ali v ne-bombažno nogavičko.

Steklo, akril in kovina

Steklo in akril sta zelo trpežna in moderna materiala. Zelo lahko ju je očistiti, poleg tega pa sta tudi neporozna, kar pripomore k boljši higieničnosti.

Stekleni dildi so prijetni tudi za oko, vendar pa pazite, da boste kupili igračko iz trpežnega stekla. Tovrstni materiali so precej lahki, vendar pa so še najbolj primerni za tiste, ki si želijo malce trdnejše igračke. K boljšemu drsenju in občutku bo vsekakor močno pripomogla dobršna mera lubrikanta, sicer pa je površina igračk iz omenjenih materialov zelo gladka, zato spada med stvari za katere bi vsekakor želeli, da bi jih drugi našli na vaši nočni omarici.

Akril je različica plastike, igračke iz omenjenega materiala pa običajno izgledajo zelo lepo, saj je akril na videz zelo podoben steklu.

Kovinski dildi so zelo podobni plastičnim, saj imajo trdno in običajno gladko površino ter jih je lahko očistiti.

Čiščenje igračk

Igračke iz različnih materialov zahtevajo različne načine čiščenja igračk, vendar pa lahko prav vse najlažje in najučinkoviteje očistimo s čistilcem erotičnih igračk, ki igračko ne le dezinficira, temveč na njej ustvari tudi zaščitni sloj s pomočjo katerega se občutno podaljša tudi življenjska doba igračke.