Afrodiziaki: kaj so, kako delujejo in kje jih kupiti

Afrodiziaki: kaj so, kako delujejo in kje jih kupiti

Afrodiziaki: kaj so, kako delujejo in kje jih kupiti

V nekaterih kulturah ljudje trdijo, da je s spolnim nastopom in plodnostjo povezana tudi luna in vse stvari pod njo, ki na posameznika vplivajo kot nekakšen afrodiziak. Prodajalce ljubezenskih napojev pri prodaji njihovih izdelkov ne ustavi prav nič. Afrodiziak je sicer hrana, pijača, zdravilo, vonj ali naprava, ki po besedah prodajalcev povzroči ali poveča spolno slo, dvigne libido ali pa izboljša spolni nastop.

Kaj je afrodiziak in kako deluje?

Afrodiziak je poimenovan po Afroditi, grški boginji ljubezni in lepote, pojavljal pa naj bi se v obliki sardin, adrenalina, lakric in svinjske masti, pokrovač in španske muhe, ki jo najdete tudi v našem sex shopu ter še mnogih drugih stvari.

Učinki omenjenih afrodiziakov niso bili do današnjega dne podprti še z nikakršnimi znanstvenimi dejstvi, vendar pa naj bi po pričevanju nekaterih vseeno povečevali spolno potenco. Do danes niso sicer odkrili še nobenega zdravila, ki bi dejansko povečevalo spolno slo ali odzivnost.

Zgodovina afrodiziakov

Včasih je razlog za legendarni ugled določene stvari popolnoma jasen. Zlahka si predstavljamo, kako so spolni organi določenih živali, npr. koz in zajcev, ki so znani po neverjetno hitrem razmnoževanju, v nekaterih kulturah dosegli status ljubezenskih pripomočkov.

S statusom afrodiziaka se lahko pohvalita tudi čili in kari ter druga pekoča hrana, njihov učinek pa naj bi bil predvsem fiziološki – ob uživanju tovrstne hrane običajno izkusimo pospešen utrip srca in potenje, ki sta sicer tudi znaka, ki nastopita med spolnim odnosom. Nekatero hrano so kot afrodiziak označili zaradi njene redke pojavnosti in skrivnostnosti (npr. čokolado in paradižnik). Medtem, ko so čokolado včasih imeli za največji afrodiziak pa je njen ugled sčasoma upadel, saj je postopoma postala dosegljiva prav vsakemu, poleg tega pa so znanstveniki tudi ugotovili, da se v času uživanja čokolade v možganih sproščajo enake kemikalije kot med in po spolnem odnosu.

V antičnih časih je veliko ljudi menilo, da spolno moč povečajo tudi stvari, ki so videti kot genitalije, npr. ginseng, nosorogov rog ter ostrige:

  • Beseda ginseng pomeni "moški koren", njegov status afrodiziaka pa verjetno izvira iz rastlinine podobnosti s človeškim telesom. Ginseng na Kitajskem, v Tibetu, Koreji, Indokini in Indiji že stoletja velja kot močno okrepčilo s poživljajočimi lastnostmi. Koren rastline na telo vpliva kot poživilo, tako kot npr. kava. O ginsengu so opravili tudi nekaj raziskav, ki so potrdile, da so pri živalih, ki so bile v stiku z ginsengom opazili nekaj spolnega odziva, vendar pa ne obstajajo nikakršni dokazi, da bi imel ginseng isti učinek tudi na človeško spolnost.
  • Pravijo, da je nosorogov rog svetovno znan dvigovalec libida le zaradi njegove podobnosti s penisom. Rog vsebuje precejšnje količine kalcija in fosforja, ki naj bi v primeru, ko bi jih dodali k vašemu običajnemu jedilniku izboljšali fizično moč in posledično vodili k povečani spolni sli. Na jedilniku ljudi, ki živijo v Severni Ameriki ni moč opaziti nikakršnega pomanjkanja kalcija in fosforja, zato naj uživanje nosorogovega roga nanje ne bi imelo učinka, poleg tega pa so nosorogi tako in tako ogrožena vrsta, zaradi česar lahko njihove roge dobiti le še na črnem trgu. Če se sprašujete, kako so slednji postali ogrožena vrsta, ne bo trajalo ravno dolgo, da boste ugotovili, da so pohlepni krivolovci zaradi rog pobili na stotine nosorogov.
  • Ker se je Afrodita rodila iz morja, ima status afrodiziaka tudi skoraj vsa morska hrana. K boljši spolnosti naj bi še posebej pripomogle ostrige, ki so svoj status afrodiziaka osvojile v času, ko je njihova vsebnost cinka v kombinaciji s posameznikovim nezadostnim jedilnikom pripomogla k izboljšanju vsesplošnega zdravja in k povečanju spolne sle.

Ali afrodiziaki delujejo?

O izboljšanju spolnih reakcij, ki bi bile posledice uživanja ginsenga, nosorogovega roga ali ostrig ni prav nobenega dokaza. Da bi odgovorili na tovrstna vprašanja, bi morali premagati še nekaj velikih ovir. Največja ovira je zagotovo placebo učinek omenjenih stvari. Najmočnejši afrodiziak je zagotovo vaš um, zaradi česar je dejanski afrodiziak zelo težko določiti, saj lahko pri človeku, ki se zaveda, da je zaužil določeno stvar, ki naj bi bila afrodiziak, že upanje na določen odziv vodi do dodatne spolne reakcije, ki z dejansko zaužito stvarjo sploh ni povezana.

Nekatere študije so prav zaradi odsotnosti psiholoških zapletov izvedli kar na živalih. Ena izmed snovi, ki so jo podrobno preizkusili je tudi johimibin. Snov se nahaja v lubju afriškega drevesa in se v Afriki in zahodni Indiji že več stoletij uporablja kot afrodiziak. Johimibin naj bi dražil živčne centre v hrbtenici, ki nadzorujejo erekcijo. Čeprav določena stvar deluje na živalih pa žal samo zaradi tega ne moremo sklepati, da deluje tudi na ljudeh.

Pri ljudeh se tako edini dokazi o povečanju spolne moči skrivajo le v anekdotah, ki so lahko zelo subjektivne. Da bi stopnjo spolnega vzdraženja lahko dokazali tudi znanstveno, bi morali študijo izvesti na ljudeh in v laboratoriju ter tako med sabo primerjali zaužitje placeba (nedejavna tableta brez kakršnihkoli učinkovin) in testnega afrodiziaka. Najbolje bi bilo tudi, če niti raziskovalec niti pacient ne bi vedela, kdo je zaužil testno substanco. Zaradi tabujev, ki so prisotni v določenih kulturah je bila izvedenih le malo tovrstnih študij.

Druga ovira, ki preprečuje obstoj dokazov o učinkih afrodiziakov so tudi nekatera zdravila, droge in alkohol, ki na spolnost nimajo določenega učinka, vendar pa lahko spremenijo posameznikovo razpoloženje in lahko zato pridobijo status afrodiziaka. Prav zaradi slednjega, se alkohol npr. imenuje tudi družbeni lubrikant. Ljudje pijejo iz več razlogov, vključujoč sprostitev, zmanjšanje napetosti ali strahu, povečanje samozavesti in premagovanje depresije. Ker lahko težave v spolnosti povzroči ali poslabša tudi psihični stres, lahko razumemo, zakaj nekateri alkohol dojemajo kot spolni spodbujevalec. Alkohol v bistvu strahove omili le malo, saj je slednji pravzaprav pomirjevalo, ki v prevelikih količinah spolno slo celo zmanjša.

Kje kupiti afrodiziake?

Pomanjkanje spolne energije in zmožnosti je lahko tako pri moških kot pri ženskah le posledica stresa ali jemanja določenih zdravil ali pa resnejših obolenj kot sta diabetes in visok krvni tlak. Zdravnik bo znal diagnosticirati težavo, ki vas tare in bo poskrbel tudi za njeno zdravljenje. Če bo potrebno, vam lahko zdravnik predpiše tudi zdravilo za zdravljenje spolne disfunkcije. Za moške, ki ne dosegajo normalne ravni testosterona v telesu je ena izmed možnosti zdravljenja tudi nadomestna testosteronska terapija, ki pa jo morate zaradi resnih stranskih učinkov opraviti pod nadzorstvom zdravnika. Tistim, katerih impotence ne povzroča nizka raven testosterona je na voljo še mnogo drugih možnost zdravljenja, vendar pa se morate o njih pogovoriti z za to usposobljenim zdravnikom.

Ljudje bodo najbrž vedno gojili nekaj upanja, da bodo rešitev za svoje težave našli na najenostavnejši način, zato se lov na "hitre rešitve" v današnji družbi še kar nadaljuje. Najzanesljivejša pot do boljšega seksa so zagotovo pravilna prehrana, redna športna aktivnost in zdrav um in ne kozje oči, jelenova sperma ali pa prerijske ostrige, vendar pa lahko včasih tako moškim kot tudi ženskam vseeno pomagajo tudi afrodiziaki, ki jih lahko najdete tudi v naši spletni erotični trgovini.