ABS plastika

Sex igračke so zelo pogosto narejene iz ABS plastike, saj gre za enega izmed najbolj varnih materialov. ABS plastika namreč ni porozna in je zato seks igračke, ki so narejene iz tega materiala, veliko lažje temeljito očistiti in s tem preprečiti prenašanje spolno nalezljivih bolezni. Vendar pozor, ni vsaka plastika ABS plastika, zato morate pred nakupom vedno preveriti za katero vrsto plastike gre. Erotične igračke iz ABS plastike ne vsebujejo ftalatov in so hipoalergene. Idealna izbira za vse, ki jih skrbi varnost materiala. Priporočena je uporaba kondomov; posebno v primeru, če izdelek uporablja več oseb ali se ga uporablja vaginalno oz. analno.

Primer

Primer igračke iz ABS plastike je Vibrator Layla - Margherita.

Nasveti za uporabo, čiščenje in hranjenje

 • Dovoljena uporaba lubrikanta na vodni ali silikonski osnovi.
 • Za čiščenje se uporablja blago milo.
 • Preden izdelek pospravite ga posušite na zraku.
 • Izdelek se lahko hrani skupaj z ostalimi plastičnimi igračkami, vendar ne skupaj z izdelki iz Jelly gume ali silikona, saj lahko poškodujejo izdelek.
 • Čiščenje erotičnih igračk je obvezno pred prvo uporabo in po vsaki uporabi. Zelo pomembno je tudi, da se igračka med dvema uporabama dobro posuši.
 • Pred nakupom vedno preverite za katero vrsto plastike gre, saj ni vsaka plastika, ABS plastika.

 

Aluminij

Je mehka, nemagnetna in kovna srebrno bela kovina. Njegove zlitine so ključno gradivo v letalski industriji, na področju transporta in konstrukcij. Odpadni aluminij je mogoče v celoti reciklirati, pri čemer ne izgubi nobene svoje lastnosti. Največji porabniki aluminija so: industrija vozil (osebni avtomobili in tovornjaki, letala, železniški vagoni, plovila, kolesa ipd.), embalaža (pločevinke, folije, ohišja itd.), gradbeništvo (okna, vrata, obrobe, žice itd.), gospodinjski pripomočki, na primer posoda in pribor, kiji za baseball, ure itd., drogovi za ulično razsvetljavo, jambori jadrnic, smučarske palice, električni vodniki, elektronska industrija in proizvodnja zgoščenk, hladilniki za elektronske naprave, proizvodnja vodika v reakciji s klorovodikovo kislino ali natrijevim hidroksidom, zlitine z magnezijem za trupe letal, denar in glasbila. Med erotičnimi igračkami ga najdemo med analnimi čepi, vaginalnimi jajčki, dildi,...itd. Je hipoalergenski in ne vpija bakterij. Ob pravilni negi ne prenaša bakterij.

Primer

Primer aluminijaste igračke je Dildo Glossy Glen.

Nasveti za uporabo in čiščenje

 • Material se enostavno čisti z vodo in milom. Lahko ga umivate tudi v pomivalnem stroju.
 • Dovoljena uporaba lubrikanta na vodni ali silikonski osnovi.
 • Aluminj se lahko reciklira
 • Je hipoalergenski.

 

Ultra realistic 3.0 (UR3) in podobne različice (Realskin, Superskin, Bioskin, Real Feel Superskin, Neoskin, CyberSkin, Feelsoft™)

Vsi zgoraj navedeni materiali imitirajo človeško kožo. Na dotik so mehki in žametni kot koža, največkrat pa se uporabljajo pri izdelkih, ki stimulirajo resničnega partnerja. Noben od materialov ne vsebuje ftalatov, so hipoalergeni, možno pa jih je tudi reciklirati. Material je izredno vzdržljiv in upogljiv tako kot prava človeška koža, vendar pa je zato tudi porozen in s tem nudi idealne pogoje bakterijam umazaniji in bacilom. Nega in vzdrževanje je zaradi tega pri takšnih seks igračkah, še toliko bolj pomembna. Igračke pred in po uporabi vedno očistite in osušite, pomembno pa je tudi samo shranjevanje. Predno igračko shranite, jo potresite s koruznim škrobom ali s posebej za to namenjenim praškom (ne uporabljajte smukca), saj boste tako preprečili, da bi površina postala lepljiva. Igračke shranjujte posebej v plastični vrečki ali tanki nogavici v temnem in hladnem prostoru. Veliko izdelkov ima ob izdelku priloženo tudi vrečkico za shranjevanje. S pravilno nego in shranjevanjem boste preprečili razgradnjo materiala in zavarovali igračko pred absorpcijo barvil drugih igračk. Z zgoraj omenjenimi materiali uporabljajte le lubrikante na vodni osnovi, saj boste igračko v nasprotnem primeru hitro uničili.

Primer

Iz UR3 materiala je izdelan, na primer Masturbator All Star Pornstars Faye Reagan.

Nasveti za uporabo, čiščenje in hranjenje

 • Material je enostaven za čiščenje in vzdrževanje. Za čiščenje se uporablja milo in voda, suši naj se na zraku.
 • Najbolj primerna je uporaba lubrikantov na vodni osnovi.
 • Material naj se hrani v suhem prostoru.

 

Guma

Guma je popularen material pri izdelavi seks igračk in čeprav je mehka, ni tako upogljiva in realistična na otip, kot so nekateri drugi materiali, npr. silikon ali jelly. Igračke narejene iz gume so cenovno zelo ugodne, vendar pa so porozne in imajo krajšo življenjsko dobo. Z igračko iz gume je priporočljiva uporaba lubrikanta na vodni ali silikonski osnovi. Zaradi poroznosti je treba igračke iz gume temeljito očistiti, saj so pravi magnet za bakterije, priporočena pa je tudi uporaba kondoma, še posebej kadar gre za analno uporabo, saj igračke ni mogoče sterilizirati. Preprosta guma vsebuje tudi lateks in lahko povzroča alergije, hipoalergena, nestrupena termoplastična guma pa je zdravju prijaznejša. Nekatere vrste gum lahko vsebujejo ftalate, ki s zdravju škodljivi.

Primer

Iz gume je narejen Masturbator Tenga Flex.

Nasveti za uporabo in čiščenje

 • Za čiščenje erotičnih igračk iz gume se uporablja blago milo in topla voda ali antibakterijski čistilec erotičnih igračk.
 • Guma je porozna in je lahko gojišče bakterij, saj je ni mogoče sterilizirati.
 • Pri uporabi erotičnih igračk iz tovrstnega materiala je priporočena uporaba kondomov (sploh pri osebah, občutljivih na lateks).
 • Dovoljena je uporaba lubrikanta na vodni ali silikonski osnovi.

 

Jelly

Jelly je mešanica PVC in gume. Gre za popularen material pri izdelavi seks igračk, še posebej pri tistih, ki so namenjene začetnikom, ker je poceni in se ga lahko oblikuje v katerokoli obliko. Jelly igračke imajo poseben “gumijast” vonj, saj vsebujejo ftalate, ki so lahko potencialno škodljivi za zdravje. Zato je priporočljivo, da z jelly igračkami uporabljate kondom. Bolj mehka kot je igračka, več ftalatov vsebuje. Jelly je porozen material, kjer se zlahka gojijo bakterije, zato je pravilna, temeljita in redna nega igračk narejenih iz tega materiala še toliko bolj pomembna. Vendar pozor! Jelly igračk nikoli ne uporabljajte z lubrikantom na oljni osnovi, saj ti lahko igračko poškudujejo oz. razgradijo. Jelly igračke so ene najmanj trpežnih.

Primer

Primer igračke iz jelly materiala je Vibrator Sinful Pleasures.

Nasveti za uporabo, čiščenje in hranjenje

 • Dovoljena uporaba lubrikanta na vodni ali silikonski osnovi. Izogibajte se uporabi lubrikantov na oljni osnovi.
 • Pri uporabi erotične igračke skupaj s pasom je potrebna pazljivost pri nameščanju skozi odprtino.
 • Za čiščenje se uporablja zelo blago milo. Uporaba alkohola, belilca ali detergenta za pomivanje posode je odsvetovana.
 • Izdelek pri hrambi ne sme priti v stik z drugimi izdelki iz jelly gume ali katerega koli drugega materiala, saj se jelly guma lahko stali.
 • Čiščenje izdelka je zelo pomembno, če želite podaljšati obstojnost igračke. 

Porcelan

Porcelan je vrsta trde pol-prozorne keramike po navadi pečene na višji temperaturi kot je glazirana lončena posoda ali lončevina. Je bele barve, rahlo prozorna in okrašena, da dobi želeno barvo. Uporabna keramika zavzema področje keramičnih izdelkov, ki jih uporabljamo vsakodnevno. Gre za gospodinjsko in dekorativno keramiko, ki se proizvaja predvsem na tri različne načine: vlivanje (tekoča glina zapolni mavčne modele), stiskanje (mavčni modeli s pomočjo hidravlike odtisnejo izdelek), lončarjenje (ročno oblikovanje na lončarskem vretenu). Porcelan ponuja izjemne lastnosti zahvaljujoč segrevanju na 1400 stopinj Celzija. To privede tudi do zelo dobre in visoke odpornosti na praske ter tako higienskega maksimuma in dovoljeno uporabo v stiku s hrano. Enostaven je za čiščenje in dovoljuje pogoje uporabe od -25 do 300 stopinj Celzija. Keramika uporabljena pri erotičnih igračkah je spremenjena v steklo, tako da ni porozna.

Primer

Primer keramičnega izdelka je Porcelanasti dildo Valentine.

Nasveti za čiščenje

 • Keramično erotično igračko čistite s toplo milnico po vsaki uporabi. Izdelek dobro sperite pod vodo in ga posušite na zraku.
 • Shranjujte ga v mošnjičku za shranjevanje. Lahko uporabite enake metode čiščenja kot pri keramični posodi, a ne uporabljate grobih, abrazivnih ali metalnih krtač za čiščenje.
 • V primeru, da izdelek poškodujete in je keramika okrušena ali počena, ga ne uporabljajte.
 • Nikoli ne postavljajte keramičnih erotičnih igračk v pečico ali mikrovalovno pečico.
 • Dovoljena je uporaba lubrikantov na vodni osnovi. Materiala ni možno reciklirati.

 

Lateks

Lateks je lahko naravna snov, pridobljena iz dreves kavčukovca ali pa je narejen umetno. Iz lateksa so npr. narejeni kondomi, rokavice in fetiš oblačila. V primeru alergije na naravni lateks, ki lahko v najhujših primerih povzroči antifilaktičen šok, se mu raje izognite. Ker je lateks porozen, ga je težje očistiti in preprečiti dostop bakterijam. Lateks igračkam boste podaljšali življenjsko dobo, če jih boste uporabljali s kondomom in se izogibali alkoholnim čistilom ter lubrikantom na oljni osnovi, uporabljate pa lahko čistilce za igračke in lubrikante na vodni ter silikonski osnovi. BDSM fetiš oblačila narejena iz tankega lateksa so sicer rahlo raztegljiva, vendar pa se lahko hitro tudi strgajo, sončna svetloba pa jih bo uničila, zato jih nosite ponoči. Nekatere erotične igračke iz gume vsebujejo ftalate, ki mehčajo gumo, a škodujejo zdravju. 

Primer

Iz lateksa je narejen Masturbator Spinner.

Nasveti za uporabo

 • Dovoljena je uporaba lubrikantov na vodni ali silikonski osnovi.
 • Ne uporabljajte oljnih lubrikantov, saj lahko poškodujejo lateks.
 • Priporočena uporaba kondomov.
 • Čiščenje z antibakterijskim milom in vodo.

 

Najlon

Najlon je termoplastični material, ki se je sprva uporabljal za zobne ščetke, leta 1940 pa so začeli izdelovati danes popularne ženske najlonske nogavice. Najlon je podoben svili in ima nekatere njene lastnosti, a je precej cenejši in tako dostopen prav vsem. Zaradi svoje trpežnosti je široko uporaben, uporabljajo pa ga za izdelavo vlaken, iz katerih izdelujejo oblačila, vrvi, šotore, jadra, preproge, itd. Izjemno enostavno ga je oblikovati, obenem pa je trd in odporen, zato v nekaterih primerih nadomešča tudi kovine. Najlon je hipoalergenski in ne vsebuje ftalatov.

Primer

Najlon izdelek so na primer, Nogavice Braided Jacquard Baci.

Nasveti za čiščenje

 • Najlon se lahko čisti z milom in vodo.
 • Trden material
 • Hipoalergenski in brez ftalatov.

PVC

PVC je vsestranska plastika, ki je pogosto uporabljena za trde in pogosto v kombinaciji z lateksom ter gumo (jelly) tudi mehke sex igračke. Ker gre za poceni material, so sex igračke narejene iz tega materiala, običajno na voljo po zelo dostopni ceni. Vendar pa ta material pogosto vsebuje tudi ftalate, ki škodujejo zdravju. Seks igračke, ki so narejene iz trde PVC plastike, lahko uporabljate z lubrikanti na vodni, oljni in silikonski osnovi, hkrati pa jih je zaradi neporoznosti materiala preprosto očistiti. Igračke narejene iz mehke PVC plastike so sicer bolj udobne, vendar pa jih morate temeljiteje čistiti, saj so bolj porozne in ne bodo tako trajne kot tiste iz silikona.

Primer

Primer igračke iz PVC materiala je Špricajoči dildo z realističnim videzom.

Nasveti za čiščenje in uporabo

 • PVC erotične igračke se enostavno očisti z milom in vodo ali z antibakterijskim čistilcem za erotične igrače.
 • Dovoljena je uporaba lubrikantov na vodni, oljni in silikonski osnovi.
 • PVC-ja ni možno reciklirati.

Silikon

Silikon je neporozen, hipoalergen material, ki se ga pogosto uporablja pri izdelavi seks igračk. Sicer so vse silikonske igračke nekoliko upogljive, vendar pa je upogljivost odvisna od formule uporabljenega silikona in variera od zelo upogljive do skoraj trdne strukture. Igračke, ki niso mehanične lahko dezinficirate v vreli vodi za 10 minut ali pa jih operete v pomivalnem stroju. Silikon je zaradi preproste dezinfekcije tako odlična izbira kadar se odločate za nakup analne igračke oziroma kadar uporabljate igračke s številnimi partnerji. Vendar pozor! Silikonske igračke nikoli ne uporabljajte s silikonskimi lubrikanti, saj ti lahko igračko poškodujejo oz. razgradijo. Raje uporabite lubrikant na vodni osnovi. Silikon je bil včasih sinonim za prestižne, izredno kvalitetne in drage sex igračke, danes pa ga uporablja vedno več proizvajalcev seks igračk, ki nudijo igračke po dostopnih cenah. Pri tem je treba vedeti, da lahko glede na standarde podjetje označi igračko za silikonsko, čeprav ta vsebuje le majhen delež silikona. Zato bodite pri nakupu pozorni, da je igračka narejena iz 100% silikona, kar še posebej velja za igračke, ki so narejene iz medicinskega ali jedilnega silikona. Silikon ne vsebuje ftalatov ali lateksa.

Primer

Primer silikonske igračke je Vibrator Mr Boss.

Nasveti za uporabo, čiščenje in hranjenje

 • Dovoljena je uporaba le lubrikant na vodni osnovi. Ne uporabljajte lubrikantov na silikonski ali oljni osnovi.
 • Za čiščenje uporabljajte zelo blago milo. Pri uporabi alkohola ali sredstva za beljenje bodite pozorni, da izdelek dobro izperete.
 • Silikonske erotične igračke lahko hranite skupaj z drugimi silikonskimi erotičnimi igračkami ali posebej.
 • Čiščenje erotične igračke je obvezno pred prvo uporabo in vsakič po uporabi. Zelo pomembno je, da se erotična igračka med dvema uporabama dobro posuši.

 

Steklo

Steklo se uporablja predvsem za izdelavo dildov. Steklo je sicer bolj krhko kot drugi materiali in navadno dražje, prednost stekla pa je poleg izjemne gladkosti tudi, da nima vonja, je hipoalergeno in nestrupeno ter se ga preprosto očisti. Očistite ga lahko z milom in vodo ali dezinficirate v vreli vodi. Najbolj kakovostne igračke so navadno narejene iz Pyrex stekla, ki imajo običajno celo doživljenjsko garancijo, saj steklo ne poči pod pritiskom, je izjemno vzdržljivo in ga lahko tudi podvržete ekstremnemu mrazu ali vročini. Temperaturne igrice so tako zagotovo nekaj kar je vredno s temi igračkami preizkusiti. Seks igračke iz stekla so znane tudi po tem, da zaradi trdnosti in gladkosti nudijo močnejše orgazme in so odličen pripomoček za direktno stimulacijo G-točke.

Primer

Primer steklene igračke je Stekleni dildo za G-točko.

Nasveti za uporabo, čiščenje in hranjenje

 • Steklene igračke lahko ohladite ali segrejete s pomočjo vode.
 • Seks igračke iz stekla enostavno očistite z blagim milom in vodo. Lahko uporabite tudi alkoholno raztopino.
 • Vse erotične igračke se lahko opraskajo, okrušijo ali nalomijo. Pred vsako uporabo z rokami podrgnite po igrački in preverite, da izdelek ni poškodovan.
 • Čiščenje erotične igračke je obvezno pred prvo uporabo in vsakič po uporabi.
   

TPE

Termoplastičen elastomer je narejen iz mešanice polimerov plastike in gume. Material je telesu prijazen in je pogosto uporabljen pri izdelavi seks igračk, saj ne vsebuje ftalatov, lateksa in je neporozen. Tri glavne lastnosti TPE materiala so, da je raztegljiv, a se lahko zlahka vrne v prvotno obliko; ga je možno utekočinjenega predelovati na visokih temperaturah in ne glede na to kaj z njim počnete, bo obdržal trdno obliko. TPE je tudi primeren za večkratno uporabo in je reciklažen. Seks igračke narejene iz elastomerjev so na pogled in otip zelo podobne jelly igračkam ali igračkam narejenih iz drugih vrst gum, a so bolj higienične. Igračke iz elastomerjiev so bolj trpežne kot cenejše erotične igračke iz jelly gume, a ne tako trpežne kot tiste iz 100% silikona. Ob pravilni negi in uporabi je njihova uporaba doživljenjska, material pa lahko nadživi motor vibratorja.

Primer

Primer igračke iz TPE materiala so Vibracijske vaginalne kroglice Vibro-Love.

Nasveti za uporabo, čiščenje in hranjenje

 • Dovoljena je uporaba lubrikanta na vodni ali silikonski osnovi. Ne uporabljajte lubrikantov na oljni osnovi.
 • Za čiščenje se uporablja zelo blago milo. Uporaba alkohola, sredstva za beljenje ali detergenta za pomivanje posode bi material uničila.
 • Posušite na zraku, po želji napudrajte izdelek s pudrom na osnovi koruznega škroba.
 • Izdelka ne hranite skupaj z drugimi izdelki iz jelly gume ali druge gume. Seks igračke iz elastomerjev lahko hranite skupaj ali posebej ter skupaj s silikonskimi igračkami.
 • Čiščenje erotične igračke je obvezno pred prvo uporabo in vsakič po uporabi.

 

TPR

Termoplastična guma je tip materiala, ki ima lastnosti tako plastike kot gume. Podobna je TPE materialu, vendar bolj čvrsta. TPR je upogljiv, a hkrati močan in vzdržljiv material, ki je tudi lahek, neobčutljiv na vremenske razmere, primeren za večkratno uporabo in reciklažen. Lahko bi rekli, da gre za nekakšno “mehko plastiko”, ki jo zaradi njenih pozitivnih lastnosti pogosto uporabljajo za izdelavo seks igračk. TPR je hipoalergenski, netoksičen in ne vsebuje ftalatov. Je manj porozen kot Cyberskin material, vendar bolj kot silikon, zato je priporočena uporaba kondomov, s katerimi se prepreči prenos in širjenje bakterij.

Primer

Seks igračka iz materiala TPR je npr. Wand masažnik Fembot Icons.

Nasveti za uporabo, čiščenje in hranjenje

 • Seks igračke iz materiala TPR se čistijo z blagim milom in vodo ali z antibakterijskim čistilcem za erotične igračke.
 • Materiala ni možno sterilizirati s prekuhavanjem, zato se priporoča uporaba kondomov v primeru, da si igračko iz tega materiala delite z drugimi.
 • Dovoljena je uporaba lubrikantov na vodni ali silikonski osnovi.
 • Priporočamo uporabo kondomov.

 

Usnje, semiš in umetno usnje

Usnje je ustrojena živalska koža. Usnje se glede na vrsto živali, debelino kože in velikost razlikuje. Med najbolj poznane vrste usnja spadajo mehko usnje napa, ki s prepuščanjem zraka in vlage “diha” ter usnje velur in usnje nabuk, ki imata oba mehko žameten izgled. Nošenje usnja  se pogosto povezuje z različnimi subkulturami kot je BDSM skupnost, velikokrat pa se ga uporablja tudi za izdelavo seks igračk kot so npr. lopatke, okovi ali biči. Umetno usnje je narejeno iz PVC, ki ne diha ali PU, ki je mehkejše in diha in se ga večinoma uporablja za izdelavo oblačil. Umetno usnje lahko očistite z vodo.

Primer

Primer usnjene igračke je Usnjena ovratnica z zlatim obročkom, primer umetnega usnja pa Lopatka Bad Boy.

Nasveti za čiščenje

 • Umetno usnje lahko ročno operete z mehko krpo, prepojeno z blagim milom in toplo vodo, ali ga očistite v čistilnici.

 

Vinil

Vinil guma je mehak in upogljiv material, ki se pogosto uporablja za izdelavo seks igračk. Material je za razliko od lateks gume, izredno odporen proti obrabi in raztrganinam, preprosto pa se ga tudi očisti in dezinficira, saj je večina igračk narejenih iz tega materiala vodoodpornih. Očistite jih lahko z milom in vodo, analne igračke pa zahtevajo dezinficiranje z antibakterijskim čistilcem za igračke oz. ker je material porozen in dovzeten za bakterije, se priporoča, da igračke po uporabi dezinficirate v vreli vodi. Dildo narejen iz vinil gume ima ob ustreznem vzdrževanju doživljenjsko dobo uporabe. Po drugi strani pa je vinil guma pogosto označena kot manjvreden material, saj nekatere močno moti njen vonj in okus, problem pa je tudi vsebnost lateksa in ftalatov, ki lahko škodujejo zdravju. Kadar igračke iz vinil gume uporabljate analno ali vaginalno, je zato priporočljivo uporabljati tudi kondom.

Primer

Številne nizko kvalitetne erotične igračke so narejene iz vinil gume. Te erotične igračke oddajajo močan kemičen vonj in okus. Primer izdelka iz vinil gume je Vinil pas za nogavice ali Lutka Jena Jameson Extreme.

Nasveti za uporabo in čiščenje

 • Za čiščenje erotičnih igračk iz vinil gume se uporablja blago milo in topla voda ali antibakterijski čistilec erotičnih igračk.
 • Vinil guma je porozna in je lahko gojišče bakterij, saj je ni možno sterilizirati, tako da je možno širjenje infekcijskih bolezni kljub temu, da izdelek očistite.
 • Priporočena je uporaba kondomov pri uporabi erotičnih igračk iz tovrstnega materiala in v primeru, če eno erotično igračko uporablja več oseb, ali pa se jo uporablja vaginalno in analno.
 • Priporočamo vam, da izdelke iz vinil gume hranite v mošnjičku za shranjevanje ali dobro zavitega, saj porozni material nase veže karkoli s čimer pride v stik.
 • Dovoljena je uporaba lubrikant na vodni ali silikonski osnovi. 

Poliuretan

Kadar govorimo o PU, navadno govorimo o plastiki (običajno ABS), ki je prevlečena s poliuretansko prevleko. Gre za žametu podobno teksturo in za material, ki se običajno uporablja za vibratorje. Igračka obdrži lastnosti ABS plastičnih igračk in je neporozna, odlično prenaša vibracije ter se jo lahko preprosto očisti z milnico. Običajno so s PU prevleko prevlečene bolj prestižne igračke, saj daje PU prevleka igračkam narejenim iz ABS bolj luksuzen videz in čeprav so v resnici trde, so zaradi prevleke na otip bolj mehke, lažje pa tudi vzdržujejo stalno temperaturo.

Primer

Primer igračk iz Poliuretana je Set okov in prevez za oči Enchanted.

Nasveti za uporabo, čiščenje in hranjenje

 • Prevleka, ki poskrbi za žametno teksturo.
 • Neporozna in enostavna za čiščenje.
 • Očisti z milom in vodo.

Neopren

Neopren je sintetična guma, ki ima veliko lastnosti naravne gume in se največkrat uporablja za izdelavo potapljaških oblek. V seks industriji se največkrat uporablja za izdelavo BDSM pripomočkov kot so biči, pasovi, okovi, ovratnice ipd. Neopren je upogljiv in mehak na dotik, zato se ga včasih uporablja le kot podlogo za npr. okove, da so ti bolj udobni za nosit, vendar pa kljub temu lahko v obliki biča prizadene tudi bolečino. Neopren je odporen na toploto in olja, zato lahko z izdelki narejenimi iz tega materiala varno uporabljate tudi lubrikante na oljni osnovi. Ker je material odporen na absorpcijo umazanije, ga lahko preprosto očistite z vlažno krpo. Neopren lahko vsebuje lateks, zato naj se mu tisti, ki so na lateks alergični, raje izognejo.

Primer

Primer igračke iz neoprena je Bič Take no evil.

Nasveti za uporabo, čiščenje in hranjenje

 • Upogljiv in mehak material, odporen na toploto in olja.
 • Uporaba lubrikantov na oljni osnovi je dovoljena.
 • Očistite ga lahko z vlažno krpo. 

Poliamid

Poliamid se najpogosteje uporablja za izdelavo spodnjega perila, saj je močan in vzdržljiv material, ki bo obdržal obliko tudi po večkratni nošnji. Kljub vzdržljivosti pa je lahek za nosit in mehak na dotik. Odporen je na mečkanje, oljne madeže, maščobo in raztopila. Poliamid je hipoalergen in ne vsebuje ftalatov, zato je primeren tudi za ljudi z alergijami, vendar, pa je težko najti oblačila, ki bi bila narejena le iz poliamida, saj mu pogosto dodajo druge materiale kot sta elastan in poliester. Oblačil narejenih iz poliamida se ne sme prati s praškom ali v pralnem stroju. Operete jih lahko s toplo vodo in zelo blagim milom ali pa jih očistite v čistilnici.

Primer

Primer igračke iz poliamida je Strap-on pas You2Toys.

Nasveti za uporabo, čiščenje in hranjenje

 • Material odporen na mečkanje, oljne madeže, maščobo in raztopila.
 • Ne vsebuje ftalatov.
 • Pranje v pralnem stroju ni dovoljeno.
 • Čiščenje le s toplo vodo in blagim milom.

Nerjeveče jeklo

Je zlitina na osnovi železa, kar pomeni, da je delež železa najmanj 50 %. Nerjaveča jekla so materiali, ki vedno bolj prodirajo v naše vsakdanje življenje in imajo vrsto prednosti. Poglavitne prednosti so korozijska odpornost, estetski videz, toplotna odpornost, nizki stroški v trajnostni dobi, popolno recikliranje, biološka nevtralnost in lahka predelovalnost. Kot slabost bi lahko izpostavili njihovo ceno, saj je približno trikrat dražji od običajnih jekel. Poznamo avstenitna, martenzitna, duplex in feritna nerjaveča jekla. Jeklo uporabljajo v gospodinjstvu, za razne cevi, pločevino, rezilne pripomočke (nože,...),  v notranji arhitekturi, v avtomobilski industriji, itd. Uporablja se tudi pri erotičnih igračkah, kot so analni čepi, dildi, klitorsalni stimulatorji,...,itd. Igračke izdelane iz nerjavečega jekla med bolj prestižnimi.

Primer

Primer igračke iz nerjavečega jekla je Klitoralni stimulator Vesper na verižici.

Nasveti za uporabo, čiščenje in hranjenje

 • Material, ki se nebo razbarval.
 • Jeklo lahko ohladite ali segrejete.
 • Hipoalergen.
 • Možna uporaba katerega koli lubrikanta.
 • Čiščenje s toplo vodo in milom.

Polistiren

Je eden najbolj uporabljenih tipov plastike. Je material, ki je pri sobni temperaturi trden, brezbarven in ima omejeno prožnost. Pri temperaturi nad 95 ºC se utekočini in ga je možno natančno oblikovati v kalupih. Trden polistiren se uporablja med drugim za pribor za enkratno uporabo, plastične modelčke, ovitke za CD-je in DVD-je ipd. Spenjen polistiren (EPS) se vsesplošno uporablja kot material za pakiranje.

Primer

Primer izdelka iz polistirena je Maska za oči s peresi Dark Angel.

Nasveti za uporabo, čiščenje in hranjenje

 • Ni posebnosti kar se tiče čiščenja ali hranjenja.

Poliester

Poliester je tkanina, ki se uporablja za proizvodnjo različnih vrst oblačil, kot so majice, hlače, jakne, kape in za izdelavo listov, odej, oblazinjenega pohištva, podlag za računalniške miške, za izdelavo varnostnega pasu v avtomobilih, vrvi, amortizacije in kot izolacijski material. Poliester se ne mečka, ohranja obliko in je poceni. Je sestavina 60 odstotkov oblačil ter je pomembno gonilo proizvodnje oblačil. Služi tudi za izdelavo PET steklenic, folije, ponjav, kanujev, zaslonov s tekočimi kristali, hologramov, filtrov, izolacijskega traku itd. Poliestri se široko uporabljajo tudi na koncu proizvodnje visoko kakovostnih lesnih izdelkov, kot so kitare, klavirji in notranja notranjost vozil in plovil.

Primer

Primer izdelka iz poliestra je Kostum Student Obsessive.

Nasveti za uporabo, čiščenje in hranjenje

 • Se ne mečka, ohranja obliko in je poceni.
 • Pranje v pralnem stroju je dovoljeno.

Zlato

Zlato je zaradi svoje lepote in enostavnega oblikovanja že od nekdaj priljubljen material, ki ga radi uporabljamo na različnih področjih. Največkrat ga uporabljajo za izdelavo nakita in okrasnih izdelkov, prav tako pa ga je mogoče najti v zobozdravstvu (plombe, zobni nadomestki,...), v vesoljski in tudi kozmetični industriji. Na trgu je ogromno izdelkov, ki vsebujejo zlato in sicer, vse od mask za obraz pa do erotičnih igračk. V preteklosti so ga uporabljali tudi za kovance. Zlato ne povzroča alergij, ne reagira na telesne tekočine in je enostavno za obdelavo.

Primer

Primer igračke iz zlata je Masažnik za pare Tiani 3 Gold.

Nasveti za uporabo, čiščenje in hranjenje

 • Hipoalergen.
 • Občutek toplote in hlada.

Svila

Svila so vlakna iz kokonov sviloprejke. To je bleščeča, fina, mehka in trdna nit, s katero se gosenica sviloprejke ovije v kokon. Svila je naravni protein, tako kot človeški las. Svila se uporablja predvsem za svečana oblačila, poročne in maturantske obleke, poletne kostime, tunike, obleke, spodnje perilo, halje kravate, šale ipd. Svilo ne smemo prati v pralnem stroju, zato je najbolj priporočljivo, da svilen izdelek odnesemo v čistilnico.

Primer

Primer igračke iz svile so Svilene lisice Etherea.

Nasveti za uporabo, čiščenje in hranjenje

 • Pranje v pralnem stoju ni dovoljeno, saj lahko svilo uničite.
 • Pranje v čistilnici.

Medenina

Medenina ali Medi je zlitina rumenkaste barve in je še najbolj podobna zlatu. Lastnosti so močno odvisne od deleža obeh kovin v zlitini. Večji je delež cinka, nižje je tališče, manjša je električna prevodnost, zmanjšuje pa se tudi zmožnost preoblikovanja. Medenino uporabljamo za grla žarnic, vijake, kovice, tulce za naboje, vodovodne pipe, ventile ter za izdelavo okrasnih predmetov in nakita. Medenina je zelo primerna za različne metode obdelave, zato je raznolikost izdelkov, ki jih lahko iz nje izdelamo velika.

Primer

Primer igračke iz medenine je Ključavnica s ključem.

Nasveti za uporabo, čiščenje in hranjenje

 • Ni posebnosti glede čiščenja in shranjevanja.

Silikomed

Material, ki ga je izdelalo podjetje Joydivision za svoje erotične igračke in je izjemno kompatibilen s kožo. Silikomed® je inovativen in neporozen material visoke kakovosti, zanj pa je značilna zelo mehka, žametna in koži podobna površina. V nasprotju z drugimi materiali se Silikomed® lahko uporablja z vsemi lubrikanti, tudi s silikonskimi. Silikomed® material je medicinsko preizkušen, primeren tudi za občutljive posameznike, je hipoalergen in dermatološko preizkušen.

Primer

Primer igračke iz silikomeda je Vibracijski masažnik prostate Xpander X4.

Nasveti za uporabo, čiščenje in hranjenje

 • Neporozen material.
 • Uporabljamo lahko vse vrste lubrikantov.
 • Varno pranje v pomivalnem stroju.