Test okužbe v urinu

Test okužbe v urinu

Test za čir na želodcu

Test za čir na želodcu

Test za droge

Test za droge

Test okužbe v urinu

17,90 €
Rok dobave: takoj
SKU
796

Kratki opis

Hiter sterilni test za odkrivanje posrednih znakov okužbe v urinu.

TEST OKUŽBE V URINU

 • Hiter sterilni test za odkrivanje posrednih znakov okužbe v urinu
 • Hiter in zanesljiv – rezultati so vidni že po 2 minutah
 • Odkriva beljakovine, nitrite in levkocite

PAKET VSEBUJE:

 • 2x trakova z lakmusovim papirjem
 • brošura z navodili
 • brošura z barvno lestvico

Splošne informacije:

Okužba sečil je vnetje sečnega kanala, ki ga povzročajo predvsem bakterije in primarno črevesne bakterije. Sečni kanal sestavljajo sečnica, mehur, sečevod in ledvice. Večinoma okužb sečil prizadenejo ženske, saj krajša sečnica olajša prodiranje bakterij. Približno 11% žensk letno dobi okužbo sečil. Tudi starejši moški lahko zbolijo za okužbo sečil, če je zaradi povečane prostate oviran pretok urina. Pri zdravih ljudeh je urin sterilen (ne vsebuje nobenih mikroorganizmov). Najboljši način za vzdrževanje sterilnega sečnega kanala je popolno praznjenje mehurja v rednih intervalih.
Ponavadi se okužba začne v sečnici in se razširi navzgor vse do ledvic. Simptomi se močno razlikujejo, odvisno od kraja okužbe (spodnji del sečnega kanala ali celoten sečni kanal). V primeru okužbe spodnjega dela sečnega kanala se pojavi pekoč občutek med uriniranjem ali pa tudi močna potreba po uriniranju. Urin je lahko moten ali nenavadnega vonja. Če je okužen tudi mehur, govorimo o cistitisu (blago, vendar neprijetno vnetje mehurja). Če gre za okužbo zgornjega dela sečnega kanala, so simptomi podobni, vendar se lahko pojavijo še bolečine v spodnjem delu hrbta, vročina in drget, v izjemnih primerih pa je potrebna hospitalizacija.

Zdravljenje je odvisno od natančnosti določanja dejavnikov in okoliščin bolezni; bolniki ponavadi hitro okrevajo pri zdravljenju z antibiotiki.

Kako odkrijemo okužbe sečnega kanala?
V splošnem se najprej uporabljajo testi, kjer se testni trak namoči v vzorec urina in nato ugotavljamo znake okužbe: beljakovine, bele krvničke (levkociti) ali nitrite (mnoge bakterije, ki sicer niso prisotne v urinu, nitrate v hrani pretvarjajo v nitrite). Če so katere od teh snovi prisotne v urinu, je potrebna podrobna preiskava tako urina kot tudi bolnika.

Zakaj je ta test pomemben?

 • Okužbe sečnega kanala so 50-krat bolj pogoste pri ženskah
 • Približno 11% žensk letno dobi okužbo sečil.
 • Bolezni variirajo od cistitisa (blago, vendar moteče vnetje, omejeno na mehur) do resnih okužb ledvic
 • 70% vseh okužb sečnega kanala ponavadi povzroči bakterija E coli v bolnikovem debelem črevesu.
 • Ta test odkriva posredne znake okužbe, kot so beljakovine, nitriti in levkociti, ki sicer niso prisotni v urinu.

Ali ste vedeli?

 • Kakšni so simptomi okužbe sečnega kanala?
 • Cistitis povzroča pogosto potrebo po uriniranju. Pri tem gre za izločanje majhne količine urina, med uriniranjem pa je prisotna pekoča bolečina. Včasih pride tudi do nenadzorovanega uhajanja urina v obliki majhnega curka, če oseba preveč kihne ali se premočno smeji (stresna inkontinenca). Včasih se v urinu pojavi tudi malo krvi, bolniki pa morajo ponoči pogosto na malo potrebo. Pojavljajo pa se tudi drugi simptomi, npr. vročina, drget, bolečine v dimljah in splošen občutek slabosti. V tem primeru lahko sklepamo, da se je okužba razširila v ledvice (Pielonefritis).

 • Kaj povzroča okužbo sečnega kanala?
 • Okužbe v urinu povzročajo različni mikroorganizmi. Med najpogostejšimi povzročitelji je bakterija Escherichia coli, ki jo najdemo v debelem črevesu, in ni škodljiva. Okužbo lahko povzročajo tudi ostali mikroorganizmi, tudi tisti, ki se prenašajo med spolnimi odnosi, kot npr. Chlamydia trachomatis, Trichomonas vaginalis, Haemophilus vaginalis ali Candida albicans.

 • Kako zdravimo okužbo sečnega kanala?
 • Blagi cistitis ponavadi izgine sam od sebe po dveh do štirih dneh. Pri tem se lahko uživa over-the-counter sredstva za lajšanje bolečin brez recepta (npr. paracetamol), ki lajšajo simptome. Vsekakor je pred uživanjem teh sredstev potrebno prebrati navodila za uporabo. Pri resnejših oblikah je potrebno zdravljenje z antimikrobiotičnimi zdravili. Vseeno je morda potrebno predhodno testiranje, da se izključi ostale možne vzroke pred predpisanim zdravljenjem. Pogosto se za zdravljenje okužb sečnega kanala uporabljajo zdravila Trimethoprim, Nitrofurantoin in Cefalexin. Večje uživanje tekočine in ostali načini zdravljenja do sedaj še niso bili priznani kot uspešni. V splošnem je pitje vsaj dveh litrov navadne vode dnevno dobro za zdravje. Do sedaj študije niso dokazale, da bi pitje brusničnega soka pomagalo pri zdravljenju z okužbo sečnega kanala, čeprav morda lahko preprečuje ponovne okužbe.

 • Kako lahko preprečim morebitno ponovno okužbo?
  a) številne navade lahko preprečijo ponovno okužbo sečnega kanala, čeprav niso znanstveno podprte z veliko študijami:
  • Pitje veliko tekočine pomaga »čistiti« sečila (vsaj dva litra vode dnevno naj bi pripomogla k boljšemu zdravju);
  • Namerno praznjenje mehurja po uriniranju (‘dvojno uriniranje’);
  • Uriniranje po spolnem odnosu;
  • Izogibajte se spodnjemu perilu iz najlona in vaginalnim dezodorantom.

  b) V splošnem se najprej uporabljajo testi, kjer se testni trak namoči v vzorec urina in nato ugotavljamo znake okužbe: beljakovine, bele krvničke (levkociti) ali nitrite (mnoge bakterije, ki sicer niso prisotne v urinu, nitrate v hrani pretvarjajo v nitrite). Če so katere od teh snovi prisotne v urinu, je potrebna podrobna preiskava tako urina kot tudi bolnika.

 

Več informacij
Blagovna znamka Pasante
Napišite vaše lastno mnenje
Za komentiranje izdelkov morate biti prijavljeni!